Tipp
Főtt tésztához, meleg tengeri halakhoz, párolt zöldségekhez kitűnő, de grillezett roston sült húsokhoz is ízletes.
Hozzávalók
- 0,5 literes habszifon
- 1 db habpatron
- 200 ml tejszín
- 30 ml fehérbor
- 200 g parmezán sajt
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál bazsalikom
- kevés olíva olaj
- só, őrölt fehérbors
Elkészítés
Olíva olajon üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, és rövid ideig pirítjuk. Felöntjük tejszínnel, fehérborral, hozzáadjuk a reszelt parmezán sajtot és a fűszereket. Addig forraljuk, amíg a sajt felolvad. Szűrőn átszűrjük. A mártást 70 °C-on töltjük a habszifonba. Becsavarunk egy patront, majd 15-20-szor megrázzuk a szifont. Ha nem elég habos a mártás, folytassuk a rázást egészen addig, míg a kellően habos állagot el nem érjük. Közvetlenül fogyasztás előtt nyomjuk ki a kívánt étel mellé, a szifonból a meleg szószt.