Tipp:

Angolos nyúlgerinchez, fogolyhoz, fácánhoz vagy marhahús mellé tálaljuk ezt a szószt.

Hozzávalók:

  • 0,5 literes habszifon
  • 1 db habpatron
  • 250 g vegyeszöldség (zeller, sárgarépa, petrezselyemgyökér)
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 100 ml tejszín
  • 100 ml tej
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 táskanál mustár
  • citromhéj
  • őrölt bors
  • babérlevél
  • kakukkfű

Elkészítés:

A hagymát kevés olajon pirítjuk, hozzáadjuk a zöldségeket, és lassan pároljuk, közben fűszerezzük. Mikor zsírjára pirult, a cukrot kissé karamellizáljuk benne. Kevés vízzel készre pároljuk. Felöntjük borral, összeforraljuk. Mikor megpuhultak a zöldségek, a babérlevelet eltávolítjuk, a zöldségeket tejszínnel összeturmixoljuk, sózzuk, majd hozzákeverjük a tejet. Átszűrve, még melegen habszifonba töltjük, patronnal habosítjuk. A szifont többször erőteljes mozdulatokkal megrázzuk. Ha nem elég habos a szósz rázzuk meg ismét a szifont, amíg a kívánt állagot el nem érjük. A mártások a 4-5. oldal utasításai szerint újramelegíthetőek.